המיזם הלאומי לביטחון תזונתי










המיזם הלאומי לביטחון תזונתי של ממשלת ישראל, נועד להבטיח ביטחון תזונתי לאוכלוסיות החלשות ביותר בישראל.
המיזם מתופעל מאז הקמתו על ידי עמותת
״אשל חב"ד״ בשיתוף עם משרד הרווחה ולקט ישראל ובתיאום מלא עם אגפי הרווחה ברשויות המקומיות.

כיום פועלת העמותה ב-239 ערים ורשויות
מקומיות, ומסייעת באופן יום יומי ל-35,000 משפחות המקבלות תמיכה בסך כולל של 500 ₪ לחודש, באופן מושכל ויסודי המבטיח תזונה בריאה ואיכותית לכל בני הבית.5
אבני דרך
עד שנת 2016 עמותות המגזר השלישי, הארגונים הוולונטריים בישראל, הן שדאגו לסיוע למשפחות נזקקות. מציאות זו של מתן סיוע ע"י עמותות, יצרה מספר בעיות:
* הממשלה (באמצעות משרד הרווחה) תמכה באופן סמלי בפעילות העמותות – בעיקר סביב חגי תשרי ופסח – אולם בשאר ימות השנה כמעט ולא נתקבלה תמיכה. לפיכך, לא היתה פעילות סדורה, מובנית, לאורך כל השנה.
* לא נקבעו קריטריונים אחידים וסדורים כזכאות לסיוע, כל עמותה החליטה על פי שיקול דעתה למי וכיצד לסייע.
* הרצון לסייע לכמה שיותר משפחות, יצר מגוון עצום של "סלי מזון", בגדלים ובהיקפים שונים, ובאיכויות שונות. בסקירה כללית ניתן לומר שסל מוצרים מצוי שחולק ע"י עמותות היה מצומצם בתכולתו (ובשווי של לא יותר מ-150 ₪) ובאיכות ירודה.
* בנוסף, כאשר העמותות הן אלו שמעניקות את הסיוע, הנתמכים נדרשו לפנות לעמותה ולבקש (לעיתים "להתחנן") לקבל הסיוע, רבים נמנעו לעשות זאת מבושה או מחוסר ידיעה – או שלא היו להם "קשרים" מתאימים להגיע לעמותה.
* באותה תקופה גם לא נעשה תכנון הוליסטי של הפעילות: מעקב אחרי מצב הנתמכים, בחינה למניעת חפיפה בפעילות העמותות, הרחבת הסיוע עמוק יותר מעבר להענקת סל המזון.
כך שמלבד הצדעה לעצם הפעילות של עמותות וארגונים וולונטריים, המציאות חייבה "יד מכוונת" שתנהל את התחום בכדי שהעשייה תוביל לחילוץ משפחות מעוני ומצוקה.
בשנים 2012–2015 בוצע פיילוט של "המיזם הלאומי לביטחון תזונתי" – שנוסח ונועד לפתור את מכלול האתגרים ולהצעיד משפחות לביסוס כלכלי וביטחון תזונתי. הפיילוט החל בתחומי 24 ערים ורשויות מקומיות המייצגות את פסיפס החברה הישראלית על כל גווניה ובוצע על ידי ׳אשל חב"ד׳.
בפברואר 2017 הושק המיזם באופן רשמי ע"י שר הרווחה חיים כץ. בהדרגה, נוספו רשויות נוספות למיזם – תוך בחינה מדוקדקת של כל פרט וצעד ושעל בפעילות – ובשנת 2019 הוארך המיזם (על אף היעדר תקציב מדינה מאושר) בשל חשיבותו הרבה.
ביולי שנת 2022 הוכתר הפיילוט כהצלחה, כולל מחקר עומק שהציג את הישגיו המרשימים – והמיזם הפך רשמית למיזם ארצי הפועל בתחומי לא פחות מאשר 239 רשויות מקומיות!
איך זה עובד?






סלי מזון למשפחות
במקביל לסיוע החודשי בתלושים לרכישת מזון, מחולקים גם סלי מזון למשפחות, הכוללים מצרכים יבשים שנועדו לספק צרכי מחייה בסיסיים עבור אותו חודש.
ארגון ׳אשל׳ מקפיד על חלוקה מכובדת הפותרת את המצוקה מבלי לבייש את המקבלים.
ארגזי המזון נשלחים אל בית המקבלים במשלוח מסודר, מבלי לגרום למשפחה להתייצב בתורים צפופים ומבישים של מוקדי חלוקה עירוניים.
הרכב הסל מותאם לכלכלת כל המשפחה למשך חודש ימים לפחות, כאשר תפריט המוצרים הנכללים בסלי המזון נקבע בשיתוף תזונאית בכירה, המוודאת כי המוצרים מרכיבים סל מזון איכותי, עשיר, מגוון ומזין עבור כל בני הבית.
כמעט 60% ממקבלי הסיוע הן משפחות חד הוריות, כ10% הם עולים ממדינות חבר העמים, ב- 11% מהמשפחות ההורה סובל מנכות פיזית או נפשית, ב-9% מהמשפחות ישנו ילד עם צרכים מיוחדים, 9% הם עולים מאתיופיה, וכ-10% מהמשפחות סבלו מאלימות במשפחה.
פרויקט סלי מזון זוכה להשתתפות הרשויות המקומיות, המממנת כ-20% מעלות הסיוע הניתן למשפחה על ידי אשל.
הסלים נארזים במרכז הלוגיסטי ע״ש סלאגר, המשתרע על פני אלפי מ״ר באיזור התעשייה ׳באר טוביה׳ ובו שוכן בית האריזה הענק של ״בנק בלבטניק למזון״.

פעילות דרך הרשויות המקומיות
״אשל חב''ד״ מעבה את צוותי הרווחה בכל עיר בה מופעל המיזם ומציבה בתוך מחלקת הרווחה רכז/ת בעל/ת הכשרה מקיפה, ותפקידה להטמיע את פעילות המיזם בעיר. לרשות צוותי הרווחה עומדת מערכת ממוחשבת ייעודית וחדשנית, המאפשרת אבחון יסודי ומקיף של נתוני משפחה, שקלול הכנסות והוצאות, אפשרויות סיוע קיימות, הערכת פוטנציאל ע״י התייעלות ולבסוף בחירת אפיק סיוע אולטימטיבי הנכון ביותר לכל משפחה. עו״ס המשפחה מקבלת את הדו״ח המפורט, מגבשת תכנית התערבות פרטנית ופונה למשפחה ־ שבמקביל מתחילה לקבל סיוע מקיף הפותר באופן מיידי את המצוקה ומאפשר לה ללמוד את הנתונים ולהיכנס למסלול חדש בדרך לעתיד כלכלי בריא ואיתן. משמעות השיטה היא שאין צורך להמתין עד שמשפחה תפנה לעזרה. מערך הרווחה הממשלתי מסוגל לאבחן ולזהות באופן יזום מי בעיר זקוק לעזרה, ולפנות בצורה מכובדת, להציע את הסיוע גם אם המשפחה עצמה עדיין לא יזמה את הפנייה. בנוסף, תוך כדי הליך קליטת משפחה ובחינת זכאותה, מוודא הצוות הסוציאלי (באמצעות המערכת הייעודית) כי המשפחה זוכה למיצוי מלא של כל הזכויות האפשריות מגורמי הממשלה הרלוונטיים. עם השנים הסתבר כי אחוז גבוה מהמשפחות הזכאיות להטבות ממשלתיות שונות ־ לא ידעו או שלא הצליחו לקבל את המגיע להן וכעת ממששות כראוי את זכויותיהם ומקטינות את ההוצאות החודשיות.

איפה המיזם פועל?










































כל משפחה מקבלת:
- כרטיס שנטען בכל חודש ב-500 ₪ לרכישה ברשתות המזון.
- סל פירות וירקות המכיל 20 ק"ג של סחורה איכותית ומגיע מדי חודש לבית המשפחה וזאת כדי להבטיח תזונה בריאה ואיכותית.
המשפחות זוכות, כאמור, גם לסדנאות שנותנות למשפחות כלים נוספים׃ העצמת המשפחה, פניות נפשית, ניהול המזון והמזווה והתגברות על הרגלים.
הסדנאות נוטעות במשתתפים ידע ותחושת מסוגלות, מפתחת מודעות צרכנית ותזונתית גבוהות יותר ובונות למשפחה קבוצת תמיכה של אנשים במצב דומה.
העלות הכוללת של הסיוע הניתן כיום נאמדת בכ-150 מיליון ₪ לשנה, כאשר כשני שליש ממשרד הרווחה והרשויות המקומיות, ושליש מתרומות.